Företagslån är kritiska verktyg för företag att använda när de behöver finansiera sin verksamhet, investera i tillväxt eller hantera kortsiktiga likviditetsproblem. Denna artikel kommer att täcka allt du behöver veta om företagslån, inklusive vad de är, de olika typerna, hur du ansöker om dem och vad långivare letar efter.
Det finns flera typer av företagslån och vilken typ som är bäst för ditt företag beror på dina specifika behov och omständigheter. Här är några av de vanligaste typerna:
- Banklån: Dessa är traditionella lån som beviljas av banker. De har ofta de lägsta räntorna, men kan också vara svårare att kvalificera för och kan kräva mer omfattande dokumentation.
- Företagskrediter: Dessa är kortfristiga lån som är utformade för att hjälpa företag med kortsiktiga likviditetsbehov. De fungerar mycket som ett kreditkort, med en kreditgräns och en ränta som tillämpas på utestående saldo.
- Factoring eller fakturafinansiering: Detta är en typ av lån där ett företag säljer sina fakturor till en tredje part (en ”factor”) till ett lägre pris, och i gengäld får pengar direkt.
- Crowdfunding eller peer-to-peer-lån: Dessa är lån som beviljas av individuella investerare snarare än traditionella finansinstitut. De kan vara ett bra alternativ för mindre företag eller start-ups som har svårt att få traditionella banklån.
Ansökan om företagslån
Ansökningsprocessen för ett företagslån varierar beroende på typ av lån och långivare. Generellt sett kommer du dock att behöva förbereda en låneansökan som inkluderar företagsinformation, finansiell information och en affärsplan. Du kommer också att behöva visa att du har förmågan att betala tillbaka lånet.
Förutom kreditvärdighet och företagets finansiella hälsa, tittar långivare också på bransch och affärsplan. De föredrar ofta att låna ut till företag inom stabila branscher och de vill se en solid affärsplan som visar hur lånet kommer att hjälpa ditt företag att växa och hur du planerar att betala tillbaka det.
Som med alla lån, finns det både risker och fördelar med företagslån. En av de största fördelarna är tillgången till kapital. Med rätt lån kan du finansiera din verksamhet, investera i tillväxt eller hantera kortsiktiga likviditetsproblem. Men det finns också risker. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan du hamna i finansiella svårigheter, och det kan påverka både ditt företags och din personliga kreditvärdighet. Dessutom, om ditt lån kräver säkerhet, riskerar du att förlora den säkerheten om du inte kan betala tillbaka lånet.
Så här går det till när du ska ansöka om företagslån
Ansökan om företagslån kan oftast göras online via långivarens webbplats. Nedan följer en mer detaljerad genomgång av processen:
1. Förberedelse: Innan du börjar ansökningsprocessen är det viktigt att du har alla nödvändiga dokument och information till hands. Detta kan inkludera företagets registreringsnummer, finansiella rapporter, skatteinformation och en affärsplan. Om du ansöker om ett säkrat lån kan du också behöva information om den tillgång du planerar att använda som säkerhet.
2. Fyll i ansökningsformuläret: Ansökningsformuläret kommer att fråga efter grundläggande information om ditt företag, inklusive dess namn, adress, bransch och storlek. Du kommer också att behöva ange hur mycket du vill låna och vad du planerar att använda pengarna till.
3. Finansiell information: Du kommer att behöva ge detaljerad information om ditt företags finansiella situation. Detta kan inkludera företagets inkomst, utgifter, skulder och tillgångar. Långivaren kommer att använda denna information för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet.
4. Affärsplan: Många långivare vill se en affärsplan som beskriver hur du planerar att använda lånet för att växa ditt företag. Denna plan bör inkludera information om din marknad, konkurrens, försäljnings- och marknadsföringsstrategi samt finansiella prognoser.
5. Kreditupplysning: Långivaren kommer att göra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. Om du ansöker om ett lån utan personlig garanti, kommer denna kreditupplysning att fokusera på ditt företags kreditvärdighet.
6. Beslut: Efter att långivaren har granskat din ansökan kommer de att fatta ett beslut. Om din ansökan godkänns kommer du att få ett låneerbjudande att granska och godkänna. Om din ansökan avslås kommer du vanligtvis att få information om varför.
Kom ihåg att varje långivare har sin egen process och krav, så det är viktigt att läsa igenom all information noggrant innan du skickar in din ansökan.
Hitta företagslån till just ditt företag
Det absolut bästa företagslånet anpassat efter företagets behov. Ett generellt bra lån som passar för de flesta företag kanske inte passar för just dig och ditt företag. Exempelvis så kanske ditt företag kräver ett lån med en kortare amorteringsperiod då den totala räntekostnaden blir lägre. Eller så ser du kanske att ditt företag behöver ett lån med längre amorteringsperiod för att inte skapa höga amorteringar på en kort period.
Du får även räkna in själva processen för låneansökningen. Borta är förstås dagarna då man behövde boka fysiska möten med banken du skulle låna hos och då det kunde ta månader innan du fick företagslånet utbetalat. Numera kan man snabbt gå igenom låneprocessen online. Detta underlättar förstås för många företagare då du snabbt och smidigt kan ansöka om lån var du än är och på vilken plattform du vill.
Har företaget tillräckligt bra ekonomi för att ta ett företagslån?
Beslutet om du verkligen ska ansöka om ett företagslån kräver noggrann övervägning mellan olika alternativ. Om företaget sitter i en ekonomiskt svår situation är risken stor att omdömet påverkas och man kanske drar förhastade slutsatser. Dessutom blir det svårare att hitta ett bra företagslån. Om du redan vet att företaget exempelvis kommer få inbetalningar inom snar framtid så är ett företagslån kanske inte helt nödvändigt. Då kan du istället kolla på andra alternativ för finansiering som till exempel factoring.
Dessutom bör företagets ekonomi vara välordnad och det ska helst finnas historik på omsättning och kundbas. Även dessa faktorer räknas in hos långivaren när det är på tal om att ta ett företagslån.
Nyttjas företaget verkligen av ett företagslån?
Det är värt att tänka över om företaget verkligen behöver ett företagslån. Det borde finnas en väl genomarbetad plan och ett riktigt incitament för att faktiskt ta ett företagslån. Behöver ditt företag investeringen för att tas till nästa nivå? Om du är säker på det är det kanske så att ditt företag inte ens behöver ansöka om ett företagslån eftersom det går att själv spara ihop till finansieringen över tid istället.
Det borde även finnas en plan på hur företagslånet ska betalas tillbaka. Ett företagslån kanske ser ut som en kortsiktig räddning men det är mycket viktigt att man ser till att samma situation inte uppstår igen i framtiden. Ibland är det bästa företagslånet att inte ens ta ett företagslån överhuvudtaget.
Välj det bästa företagslånet för ditt företag
Det bästa företagslånet är oftast olika för olika företag. Det företagslån som verkar vara det bästa företagslånet för någon annan kanske inte alls är det bästa för dig. För att hitta det bästa lånet för just dig och ditt företag bör du jämföra företagslån så du kan bestämma vilket lån som passar för din situation.
Vi på denna sida är mycket stolta över att ha ett stort antal långivare att välja mellan. Att vi har så många långivare betyder förstås att de alla måste konkurrera för att få just dig som kund vilket innebär att alla försöker ge dig de bästa villkoren och erbjudandena. Dessutom får du som kund väldigt måna val så att du kan välja det bästa företagslånet för dig och ditt företag.
Den viktigaste faktorn för att få ta ett företagslån
När en bank ska avgöra om ett visst ansökande företag faktiskt ska få ett företagslån så bedömer de kreditvärdigheten och därmed återbetalningsförmågan hos det ansökande företaget. Detta gör de hos ett kreditupplysningsbolag. I Sverige är de mest välkända bolagen UC (UpplysningsCentralen), Bisnode och Creditsafe.
Enligt analyser av runt 7000 låneansökningar visade det sig att själva kreditbetyget och antalet kreditansökningar från företaget de senaste 12 månaderna var de viktigaste avgörande faktorerna om företaget skulle få lån eller inte.
Andra relevanta faktorer för ett lån
För att bankerna ska hitta de bästa kandidaterna för ett banklån räknas en mängd faktorer in. För att lättare genomföra denna process använd en AI-algoritm som förenklat funkar på det viset att varje företag beskrivs genom olika faktorer. Algoritmen kombinerar alla faktorer om ett företag på miljontals sätt. Maskinen lär sig sedan efter ett tag vilka företag som borde få ett lån. Exempelvis kan maskinen lära sig att ett företag med kreditbetyget 3, som har gjort 5 ansökningar och söker ett lån på SEK 200K antagligen borde få godkänt på ansökan. Sedan finns det självklart undantag på båda hållen.
Hur kan jag öka chansen att få ett företagslån?
Som en liten ensamföretagare är det förstås otroligt svårt om inte omöjligt att ens påverka faktorer som konjunkturen eller aktiemarknaden, med det finns andra faktorer som är enkla att påverka. Om du håller dig till tipsen nedan kan det leda till ökade chanser att få ett företagslån beviljat. Läs om de 4 bästa tipsen nedan.
1. Ansök inte om lån flera gånger
Antalet gånger du ansöker om lån är en viktig faktor som vi nämnt ovan i artikeln. Det är därför mycket viktigt att du undviker att söka lån hos flera banker. Ett riktnummer man brukar kunna hålla sig till är ca 2–3 ansökningar hos olika banker. Fler än så har visat sig negativt påverka dina chanser att få lån. Därför är det ofta rekommenderat att besöka sajter som vår där du kan jämföra lån och få flera olika erbjudanden om lån med endast en ansökan.
2. Ansök om lån vid rätt tidpunkt
Att utvärdera och fundera för att hitta rätt tidpunkt för att ta ett lån är mycket viktigt. Exempelvis kan det vara lättare för dig att ta lån om du just visat en ökning i omsättning eller vinst. Om du dock inte gjort det men aktiemarknaden och ekonomin ändå utvecklas starkt så kan du prova att söka en företagskredit. Företagskrediten innebär att du får rätt att ta lån inom ett förbestämt kreditutrymme.
3. Ansök inte om ett för stort lån
Vissa stora banker nekar ibland låneansökningar för att de tycker att ansökande företag ansöker om för mycket pengar. I regel bör du kunna låna ca 10% av ditt företags årliga omsättning, men om du vill låna mer pengar än så måste du ofta lägga till säkerheter och/eller motivera väl varför just du ska få låna ett större belopp.
4. Teckna en personlig borgen inför företagslånet
Många gånger kräver banker du ansöker om lån hos att du tecknar en personlig borgen. Att göra detta ökar chanserna för dig att få lånet. Extra stora blir chanserna om själva borgensmannen kan visa en god kreditkvalitet. När du inte har några andra säkerheter kan en personlig borgen vara bra då den ofta hjälper dig att sänka dina räntekostnader. Om du fortfarande tycker att räntan är för hög kan det vara bättre för dig att ansöka om ett privatlån. Pengarna du lånar där kan du sedan låna till ditt företag.